Живи "книги" си търсят читатели

В Стария свят интерес предизвика смелият експеримент на Лондонска библиотека. От известно време насам там е възможно да заемеш...човек. С други думи в ролята на жива "книга" влизат представители на различни редки професии или социални слоеве - от ясновидки до членове на улични банди.Това съобщи руския телевизионен канал НТВ.

На своя основен конкурент - Интернет, библиотекарите противопоставят живото общуване.Има една особеност - живата "книга" не се заема за в къщи.

Лондонската библиотека предлага 25 "произведения" - бивш бездомен,училищен инспектор, медиум, управител на погребално бюро...Читателите си избират "книга" от каталога.Описанието на всяко едно такова произведение заема цял лист, например "книга-мюсюлманин".

Режал Али, "книга-мюсюлманин". "Екстремист, терорист, агресивен и алчен човек, необщителен, насилник на жени".

Подобни анотации към книгите са провокация към предразсъдъците и страховете на обществото. Тук може да се поговори с такива хора, които се считат за опасни, странни или просто други. Например, библиотеката предлага да се попита вещица дали работи с дявола, дали полицая е расист, как управителя на погребалното бюро се справя с чуждата мъка.

Аби Хенти-Морган е управител на погребално бюро. "Хората задават такива въпроси. Един човек ме попита, дали вярвам в живота след смъртта, друг - какво става с телата след смъртта. Много ме питат за това какво чувствам, когато работя."

В библиотеката има произведения с такива заглавия като : "Инвалид", "Човек с нетрадиционна ориентация", "Имигрант", "Екстрасенс", "Атеист от Индия".

Важно е "книгата" да бъде върната след 30 минути в същото състояние, в което е взета, т.е. в добро настроение.Ако на"книгата" не се хареса някой въпрос, тя може да стане и да си отиде.

Живите "книги" искат да бъдат чути, те работят безплатно за библиотеката и доставят удоволствие на читателите.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини